Veel mensen luisteren naar een podcast luisteren zonder beeld, terwijl de podcastruimte misschien wel even belangrijk is als de interviewer. De ruimte voor podcasts wordt vaak onderschat. Een goede podcasts hangt af van de interviewer, de gast, het onderwerp maar zeker ook de ruimte waarin het opgenomen is.
Ideale podcastruimte; een pentagon
Ik zal absoluut niet pretenderen dat deze vier hoekstenen niet uiterst belangrijk zijn in een goede podcast. Wel zou ik willen stellen dat de componenten van een goede podcast niet alleen ligt bij het bewuste gesprek maar evengoed bij het onbewuste gesprek. Kort gezegd:
De effecten van externe factoren hoor je niet direct in een conversatie, terwijl ze onbewust een ontzettend groot deel uit maken van het gesprek.
Juist op dit gebied verkijken veel beginnende podcasters zich. ‘De locatie is een bijproduct die je kunt upgraden als er daarvoor de tijd en middelen zijn’. Aan de hand van een paar voorbeelden zal ik proberen om te zien hoe essentieel een podcastruimte. En hoe zelfs het soort gesprek soms afhankelijk is van de locatie.
Variatie in de podcastruimte
Vita Voca wilde bij het ontwerpen van de podcaststudio een podcastruimte creëren die zowel professioneel als huiselijk eruit zag. Door verstelbare isolatiepanelen kunnen we de podcastruimte op meerdere manieren inrichten, zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Zo is het mogelijk om zakelijk voor een tafel te zitten met en verstelbare armen comfortabel het gesprek aan te gaan. Wij begrijpen ook dat het soms prettig is om in een rustigere setting een interview af te nemen. Daarom hebben we banken, stoelen en een salon tafel met verstelbare microfoon-armen om comfortabel het gesprek aan te gaan in plaats van “een interview”.
Een paar programma’s uitgelicht
Een paar programma’s, niet allemaal podcasts, wil ik graag uitlichten. Ik heb een aantal programma’s gekozen die niet per definitie als podcasts worden gezien. De reden hiervoor is dat de meeste podcasts afgesloten worden opgenomen en geen video materiaal beschikbaar maakt van de interviews. Dit komt overigens ook deels door de setting van de meeste podcastruimtes, die uitermate saai zijn. Hiermee kom ik gelijk op het eerste programma die geweldig gebruik maakt van de ruimte.
24-uur met (Theo Maassen)
Dit is een perfect voorbeeld van hoe een podcastruimte voor o.a. podcasts een gesprek kan vormen. Waarom gebruikten ze een speciaal ingerichte podcastruimte voor deze afleveringen? Je zou kunnen zeggen dat het alleen voor estetische doeleindes werd gebruik of gemak. Zelf ga ik eerder uit van een geconstrueerd uitgedachte podcastruimte die voor podcasts of tv-interviews de gasten in een bepaalde ‘mindset’ liet wanen.
Is het ooit opgevallen hoeveel spiegels er in de kamer hangen? Of dat er maar weinig kleuren zijn? Of dat er weinig variatie is om je af te leiden? Dat alle spelletjes zijn uitgekozen zodat er niet teveel focus op het spel komt te liggen en ga zo maar door.
Subtiel decor maar zéér effectief
Zo zorgen de spiegels ervoor dat je telkens wordt geforceerd om (niet alleen figuurlijk) de reflectie te erkennen. Misschien zijn al deze details niet eerder opgevallen maar ze dragen allemaal bij aan het gesprek. Je hoort deze keuzes niet direct terug in de podcast, zoals je wel zou horen hoe een gast reageert op een vraag. Wel is duidelijk dat er veel tijd is besteed aan een setting die zo min mogelijk externe afleidingen heeft zodat de focus ligt op het gesprek. Het resultaat zijn gesprekken met over het algemeen gesloten persoonlijkheden die een boekje open doen over hun angsten, uitdagingen, liefdes etc.
Tim’s podcastruimte “Tent “
Ook bij Tim´s tent zie je dezelfde manier van inpakken van de gast. Tim gaat in een onbekende ruimte zitten die comfortabel en huiselijk aanvoelt voor interviews of podcasts. Vaak zijn, zijn gasten serieus in een bepaalde functie en probeert hij zijn gast speelser te laten worden. In veel van zijn interviews gaat hij een “kinderlijke” activiteit doen om zo de gast een beetje te laten ontspannen. Vervolgens zitten ze in een bungalow omringt met knuffels om de gast gerust te stellen dat deze zich kwetsbaar mag opstellen.
Het effect van knuffels
Ik zoom even in op de knuffels. Omdat na het bestuderen van de videos het opviel dat meerdere mensen de knuffels vastpakken. Waarom maakt dat uit? Het is een psychologisch fenomeen dat iets dicht tegen je aanhouden (zoals een kussen) een vorm van veiligheid geeft.
Is het dan puur toeval dat deze setting is gekozen? Ik geloof er niets van. Juist met het idee van het programma in het achterhoofd is hier bewust voor gekozen. En met resultaat, want de meeste gasten voelen zich ook echt veilig en comfortabel.
Het gesprek met Jinek
Graag nodig ik je uit om het interview met Eva Jinek te bekijken, waar je duidelijk ziet dat Tim haar op d’r gemak laat voelen doormiddel van conversatie, locatie en activiteit. Het zijn details maar in deze gevallen maakt of kraakt de podcastruimte het succes van podcasts.
The Joe Rogan podcastruimte
Joe Rogan heeft sinds zijn vertrek naar Spotify een andere studio. Voorheen was het een heldere podcastruimte met een Amerikaanse vlag op de achtergrond, een inmens grote tafel en een huiselijke sfeer. Sinds Joe Rogan naar Spotify is verhuist zitten ze nu in een donkere studio met LED lichten waar de complete focus ligt op de interviewer (Joe Rogan) en zijn gasten.
Om de gasten zich op z’n gemak wilt laten voelen wordt er regelmatig geblowed en gedronken in zijn show. Vooral gasten met veel aanzien maar ongemakkelijke karaktereigenschappen probeert Rogan het gesprek te laten vlammen. Bij een interview met Elon Musk bied Rogan een joint aan Musk aan en vervolgens zie je dat het treintje gaat rollen. Het roken van een joint was een interessant moment. Ondanks latere controversie over het roken, zorgde Rogan er wel voor dat Musk zich op z’n gemak voelde. Waarom? Absoluut de werking van THC. Maar ik geloof dat er meer aan de hand was en waarom Rogan een joint aanbood.
Waarschijnlijk ging het Rogan niet om een “shock-effect” creeren maar om Musk non-verbaal te zeggen, het is hier veilig, we zijn gewoon een beetje aan het ouwehoeren. De podcastruimte waarin ze destijds zaten gaf een huiselijke sfeer voor podcasts, zonder de nadruk te leggen op de studio. Persoonlijk denk ik dan ook dat de nieuwe podcaststudio voor minder goede gesprekken gaat zorgen. Zijn gasten zijn zich continu bewust dat ze in een studio zitten en elk woord dat ze zeggen wordt opgenomen. Ik geloof dat in het geval van Elon Musk, hij in de nieuwe studio veel moeilijker zou hebben om uit z’n schulp te komen. Door het constante besef van de studio voel je je nooit vrij genoeg om alles te uitten.
Vita Voca probeert onderwerpen aan te kaarten die in de huide podcastindustrie onderbelicht blijven. Zelf een podcast starten, of door ons laten editen, onze speciaal ingerichte podcastruimte gebruiken voor eigen interviews of podcasts of gewoon andere vragen, laat het ons weten! We helpen met alle liefde om de podcastsindustrie meer aanzien te laten krijgen.