Om direct een mythe uit de lucht te halen; succesvolle podcasts maken is niet te realiseren met een aantal ‘bullet points”. Wat een populaire podcast maakt zijn de personen die deelnemen aan het gesprek, het karakter van de host en de inhoud van het programma maar vooral hoe effectief je bent om jouw (nieuwe) publiek te bereiken. Hieronder staan een aantal vragen die ik aan nieuwe klanten stel wanneer zij met een nieuwe podcast willemn beginnen. Succesvolle podcasts hebben niet een “one-size-fits-all” en iedereen die dat beweert laat de essentiële informatie achter.
Jouw unieke stijl is niet te vervangen of te veranderen. Dit is je Unique Selling Point (USP). Daarom besteed ik hier aandacht aan alles waar je wel invloed op kan hebben voor populaire podcasts.
1. Heb je een geweldige geluidskwaliteit?
Dit lijkt misschien een logische vraag maar de meeste geweldige podcasts die je hoort, hebben een ongelooflijke geluidskwaliteit. Begrijp me nu niet verkeerd, er zijn enkele podcasts die klinken alsof ze in een doos zijn opgenomen en ze zijn enorm populair. Maar wat deze podcasters gemeen hebben, is dat ze investeren in het geluid van hun podcast.
Deze podcasters investeren zowel in apparatuur als in audiobewerkingssoftware.
Je wilt dat je publiek afstemt op je succesvolle podcast en een geweldige luisterervaring heeft zonder constant te moeten worstelen met het luisteren naar de inhoud van je programma.
Ik raad je aan om jezelf af te vragen of het tijd is om te investeren in betere apparatuur of niet. Betere apparatuur en software kunnen het verschil in de wereld maken voor uw luisteraar.
2. Zet je shownotes op een blog?
De shownotities waar ik het over heb is de tekst die onder de podcast staat. Shownotes kunnen informatie, bronnen, andere kanalen van de podcast weergeven. Deze shownotes worden ook opgenomen in het algoritme van Google. Als je dus creatief met je shownotes omgaat, is dit een goede manier om je in de kijker te spelen van Google. Wil je meer weten van het gebruiken van SEO in je shownotes, bekijk deze andere blog.
Het is dus niet zo dat je met de shownotes direct je podcast promoot. Het kan daarentegen wel zorgen voor meer tractie op je blog, wat weer leidt tot bezoekers die je podcast gaan luisteren.
Andersom werkt het evengoed. Denk er maar eens over na: wanneer je een goede podcast aflevering luistert op Spotify of Apple, zul je bijna altijd linkjes in de shownotes zien waarmee je op de site komt met extra informatie en andere content.
In sommige gevallen zie je het volledige transcript van het interview. Je kunt jezelf kunnen afvragen, “waarom zou ik het hele transcript van het gesprek op mijn blog of shownotes willen zetten?” Gelukkig is het antwoord goed te begrijpen. Als podcaster wil je dat je content zoveel mogelijk wordt verspeid op het internet. Door het interview volledig uit te schrijven, zorg je ervoor dat alle kernwoorden in het interview opgenomen wordt in de database van zoekwoorden voor Google.
Het algoritme dat bepaald welke zoekresultaten jij krijgt bij specifieke zoekwoorden is een lastig concept om te begrijpen, het is alleen wel essentieel om de basis hiervan te begrijpen. Je wilt als podcaster content maken wat anderen nog niet hebben gemaakt maar waar andere mensen wel naar zoeken. Zo heb ik een aantal maanden geleden een artikel geschreven over het nabijheidseffect (proximity effect). Hoewel de Engelse term mij bekend was, wist ik niet dat de Nederlandse vertaling ‘nabijheidseffect’ was. Sinds dit artikel krijg ik dagelijks tientalle clicks omdat er bijna geen concurrentie was op dit kernwoord.
Pro-tip: zorg ervoor dat elke blogpost ergens tussen de 500 woorden en 1000 woorden bevat. Dit geeft Google een betere mogelijkheid om waardevolle zoekresultaten te leveren aan de persoon die op zoek was naar informatie.
Onthoud dat niet alle luisteraars podcasts zoeken in Apple of Spotify voor nieuwe podcasts. Elke keer dat iemand een Google-zoekopdracht uitvoert in jouw genre, wil je voor die mensen inhoud kunnen geven die aansluit op wat te zoeken.
3. Heb je een structuur in je releaseschema voor succesvolle podcasts?
Een van de grootste ergenissen die podcasters met mij delen is dat ze hun publiek niet vergroten. Hoewel dit niet voor iedereen geldt, is consistentie uiterst belangrijk om vertrouwen te wekken bij je luisteraars.
Als we het hebben over succesvolle podcasts, zul je zien dat de meest populaire podcasts altijd op dezelfde dag en rond hetzelfde tijdstip wordt uitgebracht. Dit zorgt voor een verwachtingspatroon bij je luisteraar. Bij populaire podcasts zoals “No Such Thing As A Fish” – waar ik wekelijks naar luister – kijk ik uit om deze op vrijdagmiddag te luisteren.
Als je je abonneert op een echt goede podcast, sla je dan regelmatig een aflevering over? Ben je teleurgesteld als er die week ineens geen podcast werd uitgebracht? Een verwachtingspatroon creëren klinkt misschien als iets negatiefs. Maar op deze manier bouw je vertrouwen op met je luisteraar, waardoor zij weer de podcast promoten aan anderen. Dit zorgt voor groei en is het begin van een succesvolle podcast.
Wanneer je het gevoel hebt dat je tegen een burn-out begint op te lopen, zorg er dan voor dat je je publiek laat weten dat je een pauze neemt. Ook is het handig om een exacte datum voor je terugkeer. Zo laat je je publiek niet hangend en teleurgesteld achter.
Als pro-tip kun je dit bestrijden door afleveringen ver van tevoren te batchen, zodat je nooit achterloopt op een releaseschema.
4. Heb je tijd of geld geïnvesteerd in het onderzoeken van geldstromen?
Alle succesvolle podcasts doen hun huiswerk binnen en buiten de podcast om. Als je ooit enkele van de populaire odcasts hebt opgemerkt in de top 10, hebben ze een manier bedacht om op een of andere manier geld te verdienen.
Dit kan door donaties, lidmaatschap of het verkopen van hun eigen product. Deze populaire podcasts hebben er een punt van gemaakt om hun podcast te gebruiken als een middel om inkomsten te genereren. De populaire podcasts zijn gewoon geen mensen die een patreon-website maken, mensen vragen om te doneren en te hopen dat het genoeg oplevert.
5. Onderzoek je hoe andere podcasters hun show uitvoeren?
Om achter de geheimen van succesvolle podcasts te komen, zul je veel naar andere shows moeten luisteren en onderzoeken.
Hiermee bedoel ik niet dat je het karakter van de podcaster moet bestuderen of hoe ze podcast presenteren. Je moet vooral je eigen stijl maken. In plaats daarvan luister je naar hun ideeën en bedenk je manieren waarop je kunt innoveren en deze ideeën in je eigen programma kunt implementeren.
Het is verstandig om structuur in de podcast te maken waardoor de luisteraar waarde gaat hechten aan de verschillende segmenten. Zoals de wereld werkt is dat de meesten van ons en de radio-industrie ideeën van elkaar overnemen. Dus wie zegt dat je niet een paar ideeën van mensen binnen de radioruimte kunt lenen en ze in je podcast kunt implementeren?
Je zult veel aandacht moeten besteden aan interviewtechnieken en de manier waarop je podcast-host omgaat met je gasten. Dit kan het verschil maken om van een goede podcast een geweldige podcast te maken.
6. Verschijn je op de platforms van andere mensen om jezelf te laten zien?
Dit zou vrij eenvoudig te begrijpen moeten zijn. De podcastindustrie zit vol met interessante personen en genres. Kruisbestuiving is voor succesvolle podcasts in spé handig, zo kun je jouw luisteraars kennis laten maken met iemand die jij interessant vindt en vice versa.
Je wilt bij deze podcasts te gast komen om een bijdrage te leveren aan andermans podcast, het liefst met een onderwerp die dezelfde raakvlakken heeft als jouw podcast. Zo wordt het makkelijker voor de podcast-host om jouw podcast te promoten en de luisteraar kennis te laten maken met de podcast.
Zonder rauw talent en kennis van de markt zal de gemiddelde podcaster niet dezelfde tractie krijgen. Tenzij ze daadwerkelijk op de podcast van andere mensen verschijnen.
7. Optimaliseer je de bewerkingstijd?
Misschien is dit wel een van de meest controversiële onderwerpen in de wereld van podcasting. En ja, mijn optiek zal natuurlijk een zekere richting opwijzen. Laat me het specificeren:
Aan de ene kant heb je genoeg succesvolle podcasts of podcasters die zullen zeggen dat elk woord in het programma moet worden bewerkt. Een gesprek zit namelijk vol met vulwoorden zoals “um” en “uh” en door deze weg te halen, krijg je een “perfecte” opname zonder schoonheidsfoutjes.
Aan de andere kant heb je de groep geloven dat de populaire podcasts zo natuurlijk mogelijk moet zijn. Tijdens trainingen en workshops geef ik inzichten in hoe je het meest effiecent kan bewerken en ik er zijn veel podcasters die deze methode graag prefereren wanneer ik voor hen edit.
Er is geen goed of fout, alleen een persoonlijke preferentie. Succesvolle podcasts worden niet bepaald op een enkele “uhm” of “ah” en worden ook niet populairl door deze er overal wel uit te halen.
Sommige bloggers zeggen dat alles vloeiender en natuurlijker klinkt als je daar zo veel mogelijk vanaf blijft, ik durf te stellen dat dat altijd zo hoeft te zijn. Deze bloggers vergeten dat sommige mensen veel gebruik maken van stopwoordjes en daardoor kan een podcast langdradig aanvoelen.
Maar vergeet niet; de meest populaire podcasts hangen niet aan elk woord vast. En dat bewijzen ze door hoeveel abonnees ze hebben en hoe ze van de podcast een bedrijf hebben gemaakt.
Het vervolg van de toekomstige succesvolle podcasts.
Onthoud, succes is in the eye of the beholder. Als je een podcast maakt om plezier te maken kan dat een succes voor je zijn. Als je je podcast als een fulltime baan wilt zien, dan moet je tijd investeren om succesvolle podcasts te krijgen. Deze populaire podcasters bestuderen collega’s, en zijn open-minded. Ze durven concepten te gebruiken van anderen om een gepassioneerd publiek te werven. En ze zijn bereidt is te luisteren naar vrijwel alles wat zij creëren.
De geweldige podcasters hebben best practices bestudeerd en geleerd om een gepassioneerd publiek te verwerven dat bereid is te luisteren naar zo ongeveer alles wat ze creëren.
Als podcaster mag je trots zijn op je eigen karakter-eigenschappen, dit maakt je podcast uniek. Hoe en waar je de podcast promoot maakt je podcast succesvol of niet, ben je bereidt er echt mee aan de slag te gaan?