De ultieme gids om podcastmuziek te vinden.

De juiste podcastmuziek vinden voor je nieuwe podcast.

Podcastmuziek vinden kan voor veel beginnende podcasters als een heikelpunt worden gezien. Welke podcastmuziek past bij mij? Moet het iets zijn wat ik leuk vind of wat het meerendeel van mijn luisteraars leuk vinden?
Muziek is abstract en heeft dus nooit een goed of fout marge. Maar dit is juist iets positiefs. Podcastmuziek vinden is een zwaar onderschat gedeelte van de podcast. Het is het eerste wat de luisteraar hoort en zet direct de sfeer voor de rest van de podcast. Je wilt daarom dat de podcastmuziek recht doet aan de podcast en de luisteraar. Wij kunnen je daarbij helpen doormiddel van dit artikel. Ook maken wij op aanvraag originele podcastmuziek dat perfect aansluit op de podcast. Interesse? Stuur ons een vrijblijvende aanvraag!

Genoeg over de voorkennis, laten we de verschillende stappen op een rij zetten zodat je helder beeld hebt waar je alle tools kunt vinden voor jouw podcastmuziek.

1. De podcastmuziek kiezen

Voordat je de podcast begint op te nemen, zul je de podcastmuziek voor de podcast moeten selecteren. Dit komt omdat het het beste is om voice-over-segmenten aan te passen aan de muziek die je hebt gekozen. Als je intro onsamenhangend of ongebruikelijk klinkt dan hebben je luisteraars al direct geen zin meer om te luisteren.

Zorg er daarom voor dat de muziek die je selecteert overeenkomt met de toon van je podcast. Als je een podcast hebt over thuisonderwijs voor kinderen, is het waarschijnlijk niet het beste om een ​​heavy metal gitaarsolo te kiezen als podcastmuziek voor het intro.

Stel jezelf de vraag: “Als mijn podcast een tv-programma was, wat zou dan de themesong zijn?”

Waar kun je het gratis vinden als je podcastmuziek moet kiezen?

We hebben niet zo lang geleden een diepe duik genomen om de beste websites voor gratis muziek te vinden. Één van deze gratis opties is pixabay.

Pixabay

Pixabay is een site waar je podcastmuziek kunt vinden.

Pixabay is een volledig gratis resource voor hoge kwaliteit royalty-free muziek voor een podcast. Wat is royalty-free? Dat betekent dat je een kunstwerk (zoals muziek) gratis mag gebruiken zonder de artiest daarvoor te compenseren. Met het platform kunt je door allerlei vershillende soorten muziek bladeren. Dit kan op basis van genre en humeur maar biedt ook een grote database aan geluidseffecten die perfect zijn voor audiodrama’s en andere verhalen.



Wij hebben +15 jaar ervaring in het maken van originele podcastmuziek voor onze klanten. Een idee voor hoe dat klinkt, hoor je hieronder.

Orginele podcastmuziek dat we hebben gemaakt en waarbij onze klanten hebben kunnen kiezen tussen 3 verschillende nummers. Dit is een nummer die een klant vervolgens heeft gekozen. Ze zochten naar een nummer dat zelfvertrouwen uitstraalde.

2. Schrijf je podcast-introscript

Zodra je je podcastmuziek hebt kunnen vinden en deze hebt aangepast tot de 20-30 seconden die je wilt gebruiken, is het tijd om je script te schrijven. De intro van de podcast is waar je jezelf, je podcast, introduceert en mensen enthousiast maakt om te luisteren naar wat er in de aflevering komt.

Hier zijn drie dingen die je moet opnemen in je podcast-intro:

Wie je bent…

Dit kan zo eenvoudig zijn als: “Hallo, mijn naam is Tony, een ervaren psycholoog die geinteresseerd is in de diepere vragen van de mens.

Waar gaat je podcast over…

Hoewel je podcastnaam een ​​grote hint zou moeten zijn, moet je expliciet aangeven waar je podcast over gaat. Door gesprekken te hebben met diverse personen uit allerlei omgevingen probeer ik diepere vragen te beantwoorden in een dialoog.

Hoe ze zullen profiteren van het luisteren naar je podcast…

Dit is het meest weggelaten, maar toch belangrijkste onderdeel wat je kunt kiezen naast het vinden van podcastmuziek. Je moet de luisteraar vertellen hoe de podcast hun leven gaat verbeteren.

Als je duidelijk kunt aangeven hoe de podcast de luisteraar kan helpen, zullen nieuwe luisteraars zich in de toekomst eerder abonneren en naar meer afleveringen luisteren.

3. Neem de voice-over op

Wanneer je de tekst voor het intro hebt kunnen maken, kun je de voice-over opnemen over de podcastmuziek.

Voice-over opnemen met geweldige kwaliteit? Doe het in onze studio.

Het is handig om meerdere takes te doen (soms tien of meer), zodat je vertrouwd kunt raken met het script. Ook kun je gebieden identificeren waar je het kunt aanscherpen en je veel opties hebt om uit te kiezen wanneer je begint met bewerken.

Uiteindelijk wil je dat je intro mensen naar de podcastaflevering trekt, dus hoe duidelijker en zelfverzekerder je kunt overkomen, hoe beter.

Een andere optie is om een ​​stemacteur in te huren om je introscript voor te lezen. Dit is een populaire keuze voor veel podcasts. Hoewel het zeker niet verplicht is dit te kiezen, kan het een heel andere dynamiek geven aan de podcast als je een stemacteur gebruikt. Het is handig wanneer je hier al over nadenkt wanneer je nog bezig bent met het vinden van podcastmuziek.

4. Voeg je nieuwe intro toe aan je presets.

Zodra je de podcastmuziek hebt kunnen vinden en de juiste voice-over hebt bewerkt, kun je deze toevoegen aan je presets. Aangezien je podcastmuziek en voice-over aan het begin van elke aflevering wordt weergegeven, kun je een speciale track maken, de podcast-intro toevoegen en ben je snel klaar om verder te gaan.

Hoe zit het met podcastmuziek outro vinden?

Terwijl een goed intro luisteraars in de aflevering zal trekken, zal een uitstekende podcast outro ervoor zorgen dat ze uit worden geleid. In marketing staat dit ook bekend als een ‘call-to-action’.

Gebruik je themamuziek op de achtergrond, je kunt je luisteraars bedanken en ze warm maken bedank voor een andere aflevering van je podcast en vertel ze wat je wilt dat ze vervolgens doen.

Geef je luisteraars een volgende stap, hiermee krijg je een diepere band met je luisteraars

En sluit het dan af met een slogan die je publiek laat weten dat je snel terug zult zijn met de volgende aflevering.

Pro-tip: geef slechts één oproep tot actie per aflevering. De bereidheid van je luisteraar neemt gauw af als het meer dan één 1 actie. Hoe meer dingen vraagt, hoe kleiner de kans dat ze actie ondernemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *