Een goed podcastinterview houden is uitdagend en spannend. Want hoe zorg je ervoor dat je het beste resultaat krijgt uit je gast, zonder dat het gesprek statisch en geforceerd voelt? Een podcastinterview heeft veel overlappingen met een normaal interview, toch zijn er wezelijke verschillen tussen deze twee. Waarbij een interview vaak gebaseerd is op het beantwoorden van vragen en een kort duidelijk antwoord geven, is een podcastinterview gebaseerd op gesprekvoering en diepgaande materie waarbij tijd een minder grote rol speelt.
Ben je benieuwd naar meer tips over gespreksvoering, 5 handige tips die je podcast gesprek direct beter maken.
Het stappenplan: het vinden van een gast.
Het is makkelijk om te bepalen welke gast je in je podcast zou willen hebben. In plaats daarvan is het verstandiger om eerst te kijken naar wat voor soort gast bij je content past en op basis daarvan ze uit te kiezen. Het is ontzettend leuk om bijzondere gasten aan tafel te hebben maar dat betekent nog geen succes. Als je een podcast hebt dat voornamelijk over architectuur gaat, is het niet logisch om Gerard Joling uit te nodigen om erover te praten. Daarentegen zou Rem Koolhaas een perfecte gast zijn om erover te praten. Bij het kiezen van een gast voor je podcastinterview moet je altijd rekening houden met de vraag: wat kan deze gast toevoegen aan het gesprek? Als je deze vraag niet goed kunt beantwoorden is het dus de vraag of het de juiste gesprekspartner is voor jouw podcast.
Voordat je begint de zoeken naar potentiële gasten, is het belangrijk dat de structuur helder is. Een template voor podcast workflow kan hierbij helpen.
De voorbereiding op het podcastinterview.
Waar sommige podcastinterviewers de fout in gaan, is jezelf te veel verdiepen in het onderwerp dat je wilt bespreken. Hoor ik dat nou goed? Jazeker, te veel voorbereiding kan er juist voor zorgen dat je luisteraars afhaken. Het is makkelijk om te vergeten dat je de podcast vaak maakt voor de luisteraar. Als de terminologie te ingewikkeld wordt, kunnen je luisteraars het niet meer volgen en stoppen ze met luisteren. Het is dus vooral een kwestie van balanseren. Je moet genoeg kennis om de goede vragen te stellen in het interview, zonder de luisteraar te overompelen met vakkennis waar zij geen tijd voor hebben gehad om te begrijpen.
Wanneer je een lang podcastinterview houd, komt het weleens voor dat je gasten over onderwerpen praten waardoor jouw vragen irrelevant worden. Het is namelijk een beetje genant als je later in het interview dezelfde vraag stelt die je gast eerder al beantwoordde. Doormiddel van een kladblod en de vragenlijst bij je op tafel te hebben, zorg je voor een goedlopend gesprek zonder herhaling. De vragen bij het interview blijven zo relevant en laat zien dat je luistert.
Het interview op gang brengen.
Het begin van een podcast is soms even aftasten. Je wilt graag dat je gast zich op z’n gemak voelt en bereid is om
Onverwachtse wendingen.
Een gesprek kan plotseling een nieuwe wending krijgen (positief en negatief) wanneer de reactie op bepaalde antwoorden of vragen niet als verwacht kwamen. Dit kan zowel goed of slecht zijn voor het gesprek en is het dus belangrijk dat je op leert anticiperen op de signalen.
Positieve wendingen in podcastinterview.
Het komt wel eens voor dat je aangenaam verrast wordt door een antwoord van je gast. Het is hierbij belangrijk dat je hierop inhaakt en dat de vervolgvragen klaar staan. Door de vervolgvragen klaar te hebben kun je dieper op de materie ingaan en eventueel een parel vinden in de gesprekstof. In sommige gevallen speelt tijd een grote rol en moet je als interviewer keuzes maken in welke vragen je wel en niet stelt.
Je kunt je vragenlijst indelen in blokken van belangrijk, minder belangrijk en niet zo belangrijk. Zo weet je dus precies welke vragen je hoe dan ook beantwoord wilt hebben. Door het van te voren in te delen bespaar je je focus en kun je deze volledig richten op je gast en het geprek. Je kunt de vragen die je niet meer kan stellen doorstrepen zodat je later in het gesprek niet onnodige tijd besteed aan minder waardevolle vragen.
Negatieve wending in podcastinterview.
Ook al gebeurt dit zelden, kan het zijn dat er eens een vraag niet goed valt bij je gast. Bij elke vraag die je je gast stelt moet je nadenken over hoe zij erop zouden kunnen reageren. Het kan zijn dat je een antwoord op vraag wilt waar diegene niet graag over praat. In sommige situaties is dit ongepast en wordt het sterk afgeraden, toch kan het voorkomen dat je er wel aan wilt wagen. Als je van plan bent de vraag toch te stellen, zorg er dan voor dat je genoeg materiaal hebt om het gesprek te leiden. Niets is ongemakkelijker als de rest van het interview gedaan met spanning. Stel je dus een vraag die eventueel verkeerd kan vallen, blijf de controle houden. Als je merkt dat er ongewenste spanning onstaat, verander dan het gespreksonderwerp via een bruggetje die je van te voren hebt opgeschreven.
De afronding en nazorg na het podcastinterview.
Hoe je de luisteraar “achterlaat” na de podcast zal een groot effect hebben op hoe ze terugkijken op het interview. Je zult nooit alles kunnen bespreken wat je wilt bespreken en zal altijd tijd te kort komen om het volledige plaatje neer te zetten. Desondanks is het voor de luisteraar prettig om een logische dynamiek in je podcastinterview te hebben. De dynamiek wordt afgewisseld door spanningsmomenten en kalme momenten. De taak van de interviewer is om de kalme momenten voornamelijk aan het begin en eind te houden, terwijl de spanningsstukken in het midden voorkomen. De afronding van de podcast moet luchtig en compleet voelen wanneer je de gast bedankt voor zijn/haar tijd.
Wanneer de microfoons uit worden gezet en de laptop dicht gaat, vinden sommige gasten het fijn het nog even buiten de opname om af te sluiten. Denk er wel over na dat sommige hier geen tijd of zin in kunnen hebben, dus laat dit vooral aan de gast over.
Vraagstellingen en techniek van een goede podcast host.
Een goede podcast heeft altijd scherpe vervolgvragen waardoor de gast floreert. Vraag je bij een saaie podcast die je luistert af: Stelt de interviewer de verkeerde vragen of heeft de gast moeite met het beantwoorden van de vragen. Een goede manier om goede vragen op te stellen kun je doen door middel van de 5W1H.
Een valkuil voor veel podcasters is dat het gesprek niet op gang komt door ja-en-nee vragen te stellen. De mogelijkheid tot verdere dialoog wordt hiermee in de kiem gesmoord en zal je podcast niet ten goede doen. Als je merkt dat je gast korte ja-en-nee antwoorden geeft kun je je dus afvragen of de vraagstelling juist is geweest.
Hieronder zie je een aantal voorbeelden wat betreft de 5W1H.
Video
Pat Flynn is een Amerikaanse ondernemer en heeft honderden interviews afgenomen. In 12 minuten krijg je zijn kijk op podcastinterview en geeft je alle in’s en out’s omtrent het houden van goed podcastinterview.