Een podcast aanpassen door te bewerken, mixen en evalueren.

Een podcast aanpassen met Adobe Audition.

Een podcast aanpassen kan op verschillende manieren gedaan worden. Een goede podcast begint uiteraard met een goed gesprek. Wanneer dit gerealiseerd is, is het belangrijk dat het gesprek zo prettig mogelijk naar de luisteraar wordt gebracht. Maar hoe doe je dat met succes?

Wanneer podcasters bij mij komen geven we ze regelmatig de optie om zelf stukken weg te halen. Dat is niet altijd even makkelijk gezien je niet altijd weet wat voor hun belangrijk is. In dit artikel gaan we in op het aanpassen van de podcast doormiddel van effecten toepassen en filteren van onnodige informatie met een stappenplan. Dit stappenplan gebruik ik al meerdere jaren en zorgt voor rust en niet geheel onbelangrijk, een geweldige podcast.

Het ruwe audiobestand opnemen

Er van uitgaande dat je de apparatuur beschikbaar hebt, zul je altijd beginnen met het gesprek opnemen. We gaan in dit artikel er niet veel op in maar in de toekomst zullen we hier meer aandacht aan besteden. Wil je het beste resultaat krijgen uit microfoon, lees dan dit artikel over het nabijheidseffect (proximity effect). Heb je nog geen microfoon, of wil je een betere, bekijk dan ons artikel over onze beste keuzes.

Stappenplan

  1. Met een kladblok naast me schrijf ik opvallende dingen op, goed en misschien wat minder.
  2. Vervolgens kijk ik naar het audio bestand en haal grote stiltes eruit. Bijvoorbeeld wanneer mensen wat drinken pakken of naar het toilet toe gaan.
  3. De audio speelt af en ik luister naar het ritme van de persoon die praat. Sommige podcastgasten zijn natuurlijke sprekers en sommige hebben het wat moeilijker. Wanneer ik hiervoor toestemming krijg, probeer ik de “overbodige” informatie, zoals veel stiltes, stammelingen of herhaalde zinnen weg te halen.
  4. In andere gevallen probeer ik zo min mogelijk het ritme van de podcast te bepalen bij het aanpassen. Vooral wanneer de podcastgasten natuurlijke sprekers zijn en goed uit hun woorden komen. Ik kan garanderen dat dit zo veel lastiger is dan dat het op het eerste gezicht lijkt.

Deze stappen zijn arbeidsintensief werk. Het voelt alleen als weinig ruimte voor creativiteit. Deze fase is te vergelijken met koken. Zie de eerdere stappen als mise en place; het snijden van de groentes en het vlees en aanbakken. De stemmen naar voren laten komen en ruis weghalen kun je zien als het specerijenkastje waardoor je meerdere smaken kan toevoegen. Hier kun je veel uitproberen om de stem zo mooi mogelijk naar voren te laten komen. De meest gebruikte “smaken” in audio mixen zijn als volgt:

  • Equalizer (EQ)
  • Compressie (Compression)
  • Verzadiging (Saturation)
  • Ruisonderdrukking (Noise Reduction)

Equalizer

Egalisatie – of EQ – is een van de meest bekende vormen van audioverwerking bij een podcast bewerken. Met EQ kun je het volumeniveau van een frequentie (of bereik van frequenties) binnen een geluid aanpassen. HIerdoor kun je op zijn beurt een geluid – of soms zelfs hele nummers – van zijn onvolkomenheden genezen. Dit wordt gedaan door ongewenste frequenties af te snijden en / of andere te versterken. Dit allemaal om geluiden in balans te brengen zodat ze bij uw mix passen.

Simpel gezegd, compressie vermindert het dynamische bereik van een audiotrack door het volumeniveau van de luidste delen te verlagen, dichter bij de zachtere segmenten van de track. Dit resulteert in een track met minder variaties in volume, van de microfoon tot het eindproduct.

Compressie

Compressie is misschien wel het meest lastigste om goed uit te leggen. Zelfs veel professionals vinden het soms moeilijk om dit aan andere uit te leggen. Hopelijk kan ik het duidelijker maken zodat jij je podcast beter kan aanpassen.

Threshold (de drempel)

De threshold stelt het decibelniveau (dB) in waarop de compressor überhaupt begint te werken. Stel, we stellen de drempel in op -15 dB, dan zou compressor pas worden geactiveerd als het boven de -15db komt. Het signaal wordt met een hoeveelheid gecomprimeerd, dit wordt aangeduid als ‘ratio’.

Ratio (de verhouding)

Als we het hebben over ‘ratio’, bedoelen we hoeveel we precies willen dat de audio wordt gecomprimeerd boven de threshold. Hoe hoger de ratio, hoe meer compressie wordt toegepast. De ratio is vaak hetgeen waar de de editor een podcast gaat aanpassen op smaak, dit hangt af hoe fijn je een hevig gecomprimeerde stem vindt.

Een voorbeeld:

De laagst mogelijke verhouding is 1: 1, wat betekent dat er geen enkele compressie wordt toegepast.

2:1 betekent dat voor elke 2 dB het signaal boven de drempel komt, de compressor 1 dB output levert.

Een verhouding van 4: 1 betekent precies hetzelfde, alleen in hogere termen. Dus voor elke 4 dB dat het signaal boven de drempel komt, geeft de compressor 1 dB output. Zo kun je nog wel even doorgaan maar hopelijk zorgt dit voor meer duidelijkheid bij het aanpassen van de podcast.

Attack (startsignaal)

De ‘attack’ verwijst naar de hoeveelheid tijd die de compressor nodig heeft om op het audiosignaal te reageren. En de maximale ratio te bereiken zodra de drempel is overschreden, aangeduidt in milliseconden (ms).

Als je een snelle attack instelt, zorgen we ervoor dat eventuele pieken of transiënten van het signaal erg snel volledig worden gecomprimeerd. Een langzamere attack laat de pieken en transiënten door, maar de audio die volgt wordt gecomprimeerd.

Vrijlating (Release)

De ‘release’ is de tijd die de compressor nodig heeft om te stoppen zodra het audiosignaal onder de drempel is gedaald. Een snelle release kan onnatuurlijk klinken – het audiosignaal valt hierdoor namelijk erg snel weg. Daarom zal een langzamere, geleidelijke vermindering bij het de podcast aanpassen aangenamer zijn voor het oor.

Saturation

Als je het over kunst hebt, betekent verzadiging de hoeveelheid heldere, onverdunde kleur in een schilderij of foto, meestal kleuren die vrij intens en niet gearceerd zijn (de Latijnse wortel saturatus betekent vullen, verzadigen of doordrenken). Zie daarom saturation als een functie om een signaal (de stem) voller, rijker en meer verzadigd te laten klinken.

Vaak zijn de plug-ins simpel in gebruik, kijk wel uit, je kunt al snel te veel gebruiken waardoor je stem ‘distorted’ gaat klinken. Gebruik je het subtiel krijg je een rijkere stem in de podcast en bij het aanpassen krijg je een mooiere klank.

Noise Reduction

Audacity is het meest gebruikte (gratis) programma voor aanpassen van de podcast.

Ruisonderdrukking vermindert constante achtergrondgeluiden, zoals gebrom, gefluit, gejank, gezoem en “gesis”, zoals gesis op een band, ventilatorgeluid of FM/webcast-draaggolfruis. Het is niet geschikt voor individuele klikken en ploppen, of onregelmatig achtergrondgeluid zoals van verkeer of publiek. Daar zijn andere functies voor!

Om ruisonderdrukking te gebruiken, heb je een regio in de geluidsgolven nodig die alleen de ruis bevat die u wilt verminderen.

Houd er rekening mee dat het onmogelijk kan zijn om een bevredigende verwijdering te krijgen als het geluid erg luid is, het geluid variabel is, de muziek of spraak niet veel luider is dan het geluid of wanneer de geluidsfrequenties erg lijken op die van de muziek. of spraak.

Het proces is eventjes uitvogelen dus voor het gemak kun je hier https://manual.audacityteam.org/man/noise_reduction.html het hele proces vinden in het gratig programma Audacity.

Het evalueren en naar behoren de podcast aanpassen

Nu is de podcast klaar voor publicatie. Inmiddels zijn er zo al meerdere afleveringen gedaan.. maar de luisteraars blijven uit?

Het is niet erg om de podcast aan te passen qua format als het blijkbaar toch niet goed werkt voor de luisteraar. Veel podcasters zijn zo groot geworden omdat ze zich bleven door ontwikkelen om zo de beste podcasts te leveren. Zo heeft de maker van de podcast “Philosophize This!” bij de eerste afleveringen een metal nummer als intro van de podcast. De luisteraar gaven na een paar afleveringen aan dat de sfeer van de podcast in zwaar contrast staat met het intronummer. Door het publiek heeft hij de podcast doen aanpassen zonder muziek. Dat was een juiste keuze want inmiddels staat zijn podcast hoog in het klassement. Blijf altijd denken, wat wil de luisteraar horen? Daar zit het succes.  

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *