Je kunt met diverse effecten je podcast al verbeteren. De meest voorkomende zijn compressie, equalizing en ruisonderdrukking.
Bij het laatste van het bovengenoemde rijtje staat in dit stuk handige informatie wat je in je eigen project kunt gebruiken.
Ruisonderdrukking doet precies wat het zegt, het onderdrukt de ruis van je opname. Je kunt dit met verschillende programma’s doen maar zal Audicity even als uitgangspunt houden.
Bij Audicity vind je in de bovenste balk verschillende opties. Bij effecten vind je een grote gereedschapskist met veel handige manieren om het geheel beter te laten klinken. In deze map vind je het effect ruisonderdrukking. Als je dit effect opent komt er een scherm tevoorschijn waar je meerdere opties krijgt.
Begin eerst met het selecteren van een stuk waar je alleen de ruis hoort, dus geen stem. Hierna selecteer je bij het effect ruisonderdrukking: Ruisprofiel verkrijgen (get noise profile).
– Ruisonderdrukking (dB) (Noise Reduction)
Dit controleert de hoeveelheid volume (dB) dat word gereduceerd bij het gewenste audio bestand. Hou dit zo laag mogelijk want zodra je meer geluid reduceert dan nodig wordt je audio bestand zachter en kwalitatief minder goed.
– Sensitiviteit (Sensitivity)
Dit controleert de hoeveelheid dat Audicity herkend als ruis. Dit gaat van 0 dB tot 24 dB en betekend, hoe hoger de sensitiviteit, hoe meer achtergrond wordt verwijderd. Probeer deze ook niet te hoog te zetten, het kan namelijk zijn dat je hiermee gewilde frequenties weghaalt die je stem nou juist aangenaam maken.
– Frequentie (Frequenty)
De frequentie is eigenlijk hoeveel Audicity moet doorlaten aan verschillende tonen. Ben je bijvoorbeeld muziek aan het bewerken, dan wil je dit erg laag houden, aangezien er meerdere instrumenten zijn die op verschillende hoogtes geluid produceren. Als je dit hoog zet haal je mooie tonen weg die een muziekstuk juist mooi maken.
Bij podcasts is dit nou juist het tegenovergestelde. Je kent het wel, de geruststellende radio DJ die je in je auto luistert (goed om te onthouden dat dit altijd mooier klinkt dan dat diegene in realiteit zou doen). Dit komt vooral doordat de frequentie erg hoog is ingesteld en veel frequenties dus worden gefiltert waardoor je alleen maar de prettige tonen van alleen de stem overhoudt. Hou deze dus hoog, zo klinkt u binnenkort als de radio DJ bij u in de auto.
Als je vragen hebt, kun je altijd een berichtje sturen naar Vitavoca@vitavoca.com